میکروب‌های مقاوم به آنتی بیوتیک، مشکل جدی سلامت بشر

سه‌شنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۲  ۰ نظر   ۸۳ بازدید

میکروب‌های مقاوم به آنتی بیوتیک، مشکل جدی سلامت بشر
همشهری آنلاین: مقاوم شدن باکتری‌ها به آنتی بیوتیک یکی از بزرگ‌ترین خطراتی است که طب مدرن با آن مواجه شده است و اگر تمام کشورها اقدامی فوری وهماهنگ انجام ندهند، بشر عقب گردی غیر قابل تصور را تجربه خواهد کرد
به گزارش ایرنا، پروفسور اُتو کارس، محقق ارشد این پژوهش می‌گوید: عواقب این موضوع گریبانگیر همه مردم دنیا خواهد شد. فقط در طی چند سال، ممکن است با عقب گردی غیر قابل تصور مواجه شویم، چه از نظر طبی چه از نظر اجتماعی و اقتصادی؛ مگر آنکه اقدامات هماهنگ، واقعی و بی سابقه در تمام دنیا صورت بگیرد.ˈ
پروفسور سالی دیویس، مشاور ارشد دولت انگلیس در حوزه بهداشت و درمان هشدار داد: اگر به سرعت برای میکروب‌های مقاوم به آنتی بیوتیک چاره‌ای جدی اندیشیده نشود، در سال‌های آینده هر جراحی ساده‌ای می‌تواند به عفونت‌های مرگبار منجر شود و بیماری‌های عفونی مانند دویست سال پیش جان انسان‌ها را بگیرد.
اما توانایی میکروب‌ها در تغییر تنها دلیل مقاومت به آنتی بیوتیک نیست. از سال 1987 هیچ رده آنتی بیوتیک تازه‌ای تولید نشده و در خط تولید شرکت‌های داروسازی بزرگ تقریبا هیچ آنتی بیوتیک تازه‌ای نیست.
برای تولید آنتی بیوتیک جدید، انگیزه اقتصادی کافی وجود ندارد چرا که ˈ آنتی بیوتیک‌ها فقط در صورت لزوم برای یک یا دو هفته مصرف می‌شوند و به دلیل خطر مقاومت میکروب‌ها، مدت استفاده از آنها محدود استˈ در حالیکه داروهایی مثل داروی فشار خون یا داروی کاهنده قند برای تمام عمر مصرف می‌شوند.
پروفسور دیویس از دولت انگلیس خواست که برای سرمایه گذاری در ساخت آنتی بیوتیک‌های جدید با شرکت‌های داروسازی همکاری کند.
وزرای علوم هشت کشور صنعتی خرداد ماه امسال، در آکادمی سلطنتی انگلیس تشکیل جلسه دادند و تصمیم گرفتند هماهنگ با یکدیگر، منابع لازم را برای کاهش مقاومت به آنتی بیوتیک تخصیص دهند و با سازمان‌هایی مثل سازمان بهداشت جهانی همکاری کنند.
امسال دولت انگلیس برنامه پنج ساله‌ای برای غلبه بر این مشکل اعلام کرد و 4 میلیون و 500 هزار پوند به آن اختصاص داد.
در دهه‌های اخیر مصرف آنتی بیوتیک علاوه بر پزشکی در کشاورزی هم افزایش چشمگیری داشته و آنتی بیوتیک‌ها در دامداری، پرورش مرغ و طیور، پرورش ماهی و آبزیان، تولید محصولات کشاورزی و در باغ‌های میوه استفاده می‌شود، بنابراین مقاومت به آنتی بیوتیک، کشاورزی و محیط زیست را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد.
دانشمندان می‌گویند که زنگ خطر سال‌هاست به صدا در آمده، اما به آن بی اعتنایی شده است. به گفته آنها، بدون کنترل و بدون آگاهی رسانی، سیر صعودی مقاومت به آنتی بیوتیک ادامه پیدا خواهد کرد.
برای مقابله با این معضل باید مصرف آنتی بیوتیک را کاهش داد، بهداشت و پاکیزگی در بیمارستان‌ها را بهتر کرد و کارخانه‌های داروسازی را تشویق کرد تا به تولید آنتی بوتیک‌های جدید روی آورند.
دکتر پیتر سویینیارد، رئیس انجمن پزشکان خانواده انگلیس می‌گوید که مردم هم باید احساس مسئولیت کنند : انتظارات بیماران باید تغییر کند. مردم باید آموزش ببینند که هر بیماری نیاز به دارو ندارد.
ما سخت تلاش می‌کنیم که آنتی بیوتیک تجویز نکنیم، اما این کار دشواری است. بیماران از کار شما راضی نخواهند بودˈ و از راه‌های دیگر آنتی بیوتیک را به دست خواهند آورد.
اما اگر وارد دوران بعد از آنتی بیوتیک شویم، عفونت‌هایی که الان به آسانی درمان می‌شوند به سادگی جان انسان‌ها را خواهند گرفت.
سالانه دو میلیون نفر در آمریکا به عفونت‌هایی دچار می‌شوند که به یک یا بیش از یک نوع آنتی بیوتیک مقاوم هستند.
مردم باید متوجه این رابطه بشوند. اگر عفونت گوش بچه‌ای با آنتی بیوتیک خوب شود، ممکن است مادر این بچه از عفونت ریه بمیرد.
پروفسور جوآنا کوست، استاد اقتصاد بهداشت می‌گوید ما نمی‌دانیم این مشکل چقدر بزرگ است. مثل این است که برای گرم شدن هوای زمین بخواهید برنامه ریزی کنید. این مشکل نظام بهداشتی در تمام کشورهای دنیا را دگرگون خواهد کرد.
تخمین دقیقی از اینکه مقاومت به آنتی بیوتیک چقدر هزینه خواهد داشت وجود ندارد، اما مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌های اروپا تخمین زده مقاومت به آنتی بیوتیک سالانه 1 میلیارد و 500 میلیون یورو برای سیستم‌های بهداشتی اروپا هزینه داشته است.
سالی دیویس، مشاور ارشد دولت انگلیس در تلاش است که در سازمان ملل معاهده‌ای را به تصویب برساند تا بر اساس آن، استفاده از آنتی بیوتیک در صنایع پرورش حیوانات ممنوع شود.
قرار است آژانس پزشکی اروپا با تغییر قوانین، شیوه آزمایش آنتی بیوتیک‌های جدید را تغییر دهد تا داروهای جدید سریع‌تر به بازار راه پیدا کنند

دیدگاه خود را بیان کنید