اختصاص اعتبار در بودجه 94 برای احیای تالاب‌ها

یک‌شنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۱۰۸ بازدید

اختصاص اعتبار در بودجه 94 برای احیای تالاب‌ها
رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به رفع تصرف 90 هکتار از زمین‌های ورچین و البرزمرکزی گفت: 772 هکتار از زمین‌های تصرف شده در کل کشور ظرف دو ماه گذشته رفع تصرف شده است
معصومه ابتکار در نشست خبری صبح امروز - یکشنبه - با موضوع رفع تصرف اراضی ملی در مناطق حفاظت شده و مقابله با زمین‌خواری برگزار شد، ضمن تبریک روز دانشجو به تمامی دانشجویان گفت: یکی از برنامه‌های جدی که در دولت یازدهم به صورت ویژه پیگیری می‌شود، بحث مقابله با پدیده تغییر کاربری و زمین‌خواری به ویژه در مناطق چهارگانه تحت حفاظت سازمان محیط زیست است.
وی افزود: متاسفانه تعدادی از پرونده‌های دخل و تصرف در اراضی ملی چه در دولت قبلی اتفاق افتاده است، مخفی شده بود که این پرونده‌ها که تعداد آنها حدود 40 فقره می‌باشد، اقدامات لازم را با همکاری قوه قضاییه درخصوص رفع تصرف آنها شروع کردیم. ظرف 9 سال گذشته در منطقه ورجین و البرز مرکزی تصرفات گسترده‌ای اتفاق افتاده بود که در حال حاضر حدود 90 هکتار از اراضی این منطقه رفع تصرف شده است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور ادامه داد: در کل کشور حدود 60 پرونده نیز به مرحله صدور حکم رسیده که رفع تصرف آنها در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.

معاون رییس جمهور تاکید کرد: با انجام این اقدام درصدد هستیم این پیام روشن را برسانیم که اراضی ملی متعلق به مردم است و به هیچ عنوان قابل تصرف و واگذاری به غیر نیست. مساله تغییر کاربری طی سال‌های گذشته آسیب‌های جدی و غیرقابل جبرانی را به محیط زیست وارد کرده است، برهمین اساس باید اقدامات عملی را با وجود تمام کمبودها با همکاری دستگاه‌های مختلف از جمله استانداری و قوه قضاییه انجام دهیم.

ابتکار بیشترین تعداد رفع تصرفات را در استان‌های هرمزگان، فارس، گیلان و مازندران خواند و افزود: روند رفع تصرفات ادامه خواهد داشت و نخواهیم گذاشت در اراضی تحت حفاظت محیط زیست، دخل و تصرفی صورت گیرد. از استان‌ها درخواست کردیم که به صورت جدی به بحث تصرفات ورود پیدا کنند و ظرف ماه‌های آینده نیز اخبار خوبی در این خصوص به اطلاع خواهیم رساند.

وی تاکید کرد: متاسفانه در برخی از استان‌ها مساله تصرفات بسیار جدی و نگران‌کننده است البته برخی از این زمین‌ها در اختیار منابع طبیعی است که آنها نیز درخصوص رفع تصرفات مشکلات بسیاری دارند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به تحول مدیریت در مناطق تحت حفاظت گفت: در مناطق چهارگانه تحت حفاظت سازمان محیط زیست، در دولت‌های هفتم و هشتم مطالعات جامع و تکمیلی برای مدیریت موفق که همان حفاظت و حفظ تنوع زیستی است، انجام گرفت و طرح‌های مدیریت مناطق نیز در ادامه این طرح در حال تکمیل است.

ابتکار افزود: روش‌های سنتی دیگر درخصوص مناطق حفاظت شده جوابگو نیست و در دنیا نیز برای مدیریت این مناطق سمت و سوهای نوینی در نظر گرفته شده، برهمین اساس از تجهیزات مدرن و استفاده از ظرفیت جوامع محلی در بحث مدیریت مناطق حفاظت شده مورد توجه قرار گرفته است.

وی ادامه داد: در دولت گذشته این طرح اجرایی نشد و با فراهم شدن زمینه‌های مختلف این طرح را فعال کردیم و تک تک استان‌ها را موظف کردیم طرح‌های مدیریتی مناطق حفاظت شده خود را تهیه کنند که در همین راستا توافق‌نامه‌هایی را با چند استانداری امضا کردیم.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور تاکید کرد: برای اولین بار برای اجرای طرح‌های مدیریت مناطق حفاظت شده در کشور، ردیف بودجه مشخص شده است که این یک تحول بزرگ در مدیریت مناطق حفاظت شده به شمار می‌رود.

ابتکار در پاسخ به وضعیت فعلی جزیره آشورده و امضای تفاهم‌نامه میان سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی درخصوص این جزیره گفت: تفاهم‌نامه‌ای با سازمان میراث فرهنگی درخصوص جزیره آشوراده امضا کرده‌ایم که کلیات طرح در آن مشخص شده است اما درخصوص جزییات هنوز تصمیم‌گیری نکردیم و باید این جزییات مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست قرار بگیرد.

وی افزود: شبه جزیره میانکاله و جزیره آشوراده که در مجموع پناهگاه حیات وحش محسوب می‌شوند، فراز و نشیب‌های زیادی داشتند و تصرفاتی در آنجا صورت گرفته است. در بازدیدی که در استان مازندران داشتم، تصرفاتی در آنجا با مساحت ده‌ها هکتار وجود داشته که طبق آخرین گزارش‌ها دو مورد از این تصرفات رفع شده و سازمان حفاظت محیط زیست نیز به شدت با تغییر کاربری‌ها در این شبه‌جزیره مقابله خواهد کرد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور تاکید کرد: در جزیره آشوراده یک ضلع صددرصد امن وجود دارد که مساحت آن بیش از 200 هکتار است که به هیچ وجه فعالیتی اتفاق نخواهد افتاد. بخش دیگری برای گردشگری طبیعی در نظر گرفته شده است که در آن تنها امکان استفاده از سازه‌های سازگار با طبیعت را خواهیم داشت.

ابتکار اظهار کرد: در این جزیره به هیچ عنوان واگذاری اتفاق نخواهد افتاد و تنها اجازه فعالیت طبق ضوابط با استفاده از سازه‌های سازگار با طبیعت داده می‌شود.

وی ادامه داد: متاسفانه در سال‌های گذشته توسط شیلات تغییر کاربری‌هایی در این جزیره اتفاق افتاده و مدیریتی نیز در آنجا نبوده در حقیقت این جزیره رها شده بود. تلاش می‌کنیم با استفاده از ظرفیت جوامع محلی که در دوره‌های گذشته توسط اقدامات اشتباه کمی از آنجا دور شده‌اند، بتوانیم برای حفظ و نگهداری این جزیره از این ظرفیت استفاده کنیم.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور تاکید کرد: در منطقه گردشگری که در جزیره در نظر گرفته شده، تنها در 10 درصد آن امکان فعالیت مطابق با ضوابط وجود خواهد داشت. طرح گردشگری باید توسط سازمان محیط زیست تایید شود و هیچ زمینی در این جزیره قابل واگذاری نیست. البته جلساتی با سازمان میراث فرهنگی درخصوص ضوابط استفاده از این 10 درصد داشته‌ایم اما هیچ جلسه‌ای را با سرمایه‌گذاران برگزر نشده است. قطعا در خصوص این جزیره هوشیاری و حساسیت ویژه‌ای وجود دارد و هیچ کاری به صورت پنهان در این جزیره نمی‌تواند اتفاق بیفتد.

معاون رییس جمهور با اشاره به تلاش سازمان حفاظت محیط زیست برای افزایش بحث گردشگری طبیعی به ویژه با کمک جوامع محلی، گفت: در حال حاضر از بسیاری برنامه‌ها عقب هستیم.

به گزارش ایسنا، ابتکار در بخش دیگری از صحبت‌های خود در مورد تصمیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای ساخت جاده در جنگل ابری گفت: بررسی‌های کامل و جامع خود را در این خصوص انجام داده‌ایم و تا الان نیز هیچ‌گونه مجوزی در این خصوص صادر نشده است. دولت هم نظری هم‌راستا با سازمان حفاظت محیط زیست دارد و مقامات اجرایی استان نیز نظر مثبتی برای ادامه این پروژه ندارد.

وی ابراز امیدواری کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی با عنایت به توجه ویژه به جنگل‌های طبیعی کشور در این خصوص تصمیم‌گیری کند و به این مساله توجه داشته باشند که ساخت جاده در مناطق حفاظت شده تغییر کاربری را نیز به دنبال خواهد داشت.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در پاسخ به این سوال که در بسیاری از اراضی ملی به بهانه ایجاد منطقه گردشگری تغییر کاربری رخ می‌دهد نیز گفت: در شورای مبارزه با مفاسد و زمین‌خواری، به این مساله اشاره کردیم که بسیاری از طرح‌های ایجاد منطقه گردشگری مطالعات کافی را به همراه نداشته و مطمئنا در مناطقی که تداخل با ضوابط وجود دارد، اجازه تغییر کاربری و فعالیت را نمی‌دهیم، تنها در زون‌های مشخص شده همراه با فعالیت‌های سازگار با طبیعت اجازه ایجاد منطقه گردشگری را می‌دهیم.

ابتکار ادامه داد: در حال حاضر نیازمند ایجاد مناطق گردشگری نیستیم بلکه باید مناطق موجود را ساماندهی کنیم.

وی درخصوص بحث جنگل‌ها و ارتفاعات نیز گفت: پیشنهاد توقف کامل در بهره‌برداری از جنگل‌ها را به دستگاه‌های ذی‌ربط ارائه کرده‌ایم، چراکه جنگل‌های کشور در حال حاضر بسیار آسیب‌پذیر شده‌اند و ظرفیت هیچ‌گونه تغییر کاربری و دخل و تصرف را ندارند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور درخصوص اعتبارات سال 94 این سازمان نیز گفت: با توجه به رویکرد خوب دولت درخصوص محیط زیست احساس می‌کنیم که قانون پشتوانه سازمان حفاظت محیط زیست است چراکه بزرگترین آسیب‌ها در محیط زیست ناشی از بی‌قانونی است. امسال جهت‌گیری‌های بودجه 94 با توجه به تمامی مشکلات و محدودیت‌ها و تحولات قیمت نفت نگاه ویژه‌ای به بحث محیط زیست داشته و تحول بسیار خوبی در بودجه حوزه محیط زیست اتفاق افتاده است.

ابتکار ادامه داد: رویکرد مقابله با گرد و غبار در سال 94 به صورت ویژه دنبال خواهد شد و وارد فاز اجرایی می‌شود. حفاظت و احیای تالاب‌های کشور به صورت مشخص، تالاب‌های هامون، فارس، انزلی و دریاچه ارومیه در بودجه سال 94 دیده شده است و 55 میلیارد تومان برای بحث مقابله با گرد و غبار و حفاظت از این تالاب‌ها در نظر گرفته شده است.

معاون رییس جمهور افزود: در بودجه سال 94 بهینه‌سازی مصرف انرژی و کاهش گازهای گلخانه‌ای و بحث اصلاح الگوی مصرف آب به خصوص در بحث کشاورزی به صورت ویژه دیده شده است و در مورد کاهش آلودگی رودخانه‌های بزرگ کشور نیز در بودجه سال 94 سهم قابل توجهی اختصاص داده شده است.

وی مجموع اعتبارات ملی سازمان حفاظت محیط زیست در سال 94 را 232 میلیارد تومان خواند و افزود: اعتبار استان‌ها نیز 170 میلیارد تومان در بودجه سال 94 دیده شده که مجموعا حدود 400 میلیارد تومان اعتبار سازمان محیط زیست در سال 94 خواهد بود.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور تاکید کرد: با احتساب این ارقام، حداکثر 15 درصد افزایش در بودجه هزینه‌ای داریم و بیش از 30 درصد نیز افزایش بودجه تملک و دارایی سازمان حفاظت محیط زیست خواهد بود.

به گزارش ایسنا، در ادامه این نشست، ابتکار از بهره‌برداری ایستگاه تحقیقات و حفاظت یوزپلنگ آسیایی خبر داد و گفت: پس از مدت‌ها با مطالعات بررسی‌های انجام شده، بحث ایجاد ایستگاه‌های مطالعاتی با موضوعات حیات وحش به ثمر رسید که در حال حاضر «کوشکی» و «دلبر» به این ایستگاه انتقال داده شده‌اند و تحت نظارت یک کارشناس مسائل گربه‌سانان تحقیقات مورد نظر در حال انجام است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: در حال برنامه‌ریزی‌های اولیه برای مطالعات و نظارت بر روی خرس سیاه و پلنگ هستیم که در آینده این طرح‌ها و برنامه‌های عملی نیز به اجرا گذاشته خواهد شد.

به گزارش ایسنا، در ابتدای این نشست حیدرزاده، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران نیز گزارشی از رفع تصرفات چند ماهه اخیر ارائه کرد.

در این گزارش حیدرزاده رفع تصرفات در محدوده لواسانات را پایان خوانده خواند و گفت: در محدوده رودبار قصران حدود چهار پلاک دیگر زمین تصرف شده وجود دارد که احکام آنها صادر شده و ظرف هفته آینده رفع تصرف خواهند شد.

وی افزود: طی 10 سال گذشته 22 میلیون متر مربع تصرف در استان تهران داشته‌ایم که بیشترین آنها در منطقه ورجین، البرز مرکزی و شمیرانات بوده است که از این میزان 15 میلیون متر مربع رفع تصرف شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران تاکید کرد: تلاش خواهیم کرد ضمن اینکه تصرف جدیدی صورت نگیرد، به رفع تصرفات در منطقه شمیرانات و به طور کلی استان تهران ادامه دهیم، البته عدم هماهنگی بین دهیاری‌ها و شوراهای روستا، کمی از سرعت این کار می‌کاهد. هجمه تصرفات در سال‌های گذشته آنقدر زیاد بوده که بخش عظیمی از وقت محیط‌بانان به جای حفاظت از محیط زیست، به رفع این تصرفات اختصاص یافته است
منبع: خبرگزاری ایسنا

دیدگاه خود را بیان کنید