پدیدار‌شدن‌دوباره‌کشند‌قرمز‌در‌هرمزگان

یک‌شنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۹۴ بازدید

پدیدار‌شدن‌دوباره‌کشند‌قرمز‌در‌هرمزگان
کشند قرمز یا قرمز شدن رنگ دریا که رشد وشکوفایی جلبکی است، مدتی بود که از هرمزگان رخت بربسته بود اما اینک دوباره پدیدار و مقابله با آن به موضوعی کشدار تبدیل شده است.
گفته شده که پدیده کشند قرمز به زندگی آبزیان پایان می دهد و نابودی آرام آنها را رقم می زند.
این پدیده که بتازگی در بخش هایی از آب های هرمزگان مشاهده شده مسوولان این استان را به فکر انداخته که از انتشار آن با راهکارهای جدید که یکی ازآنها جلوگیری از واریز شدن فاضلاب شهری به دریاست جلوگیری کنند.
در پدیده کشند ، جلبک ها یا نوع خاصی از موجودات ریز به نام فیتوپلانکتون ها رشد و توده ای متراکم را در آب ایجاد می کنند.

فیتوپلانکتون ها، آغازیان تک سلولی هستند که ارگانیزمی مشابه گیاه دارند و می توانند بصورت انبوه رشد کنند و گاهی دنباله های آنها در نزدیکی سطح آبها قابل مشاهده است و کارشان حبس کردن اکسیژن در جایی است که رشد توده وار دارند.

نبود اکسیژن در مکانی که کشند قرمز است، به خفه کردن آبزیان منجر می شود.

مسوولان هرمزگان معتقدند: برای کاهش آلودگی دریا بایستی از ورود پساب فاضلاب شهر بندرعباس که در مواردی بصورت مستقیم ودر موارد دیگرپس از تصفیه ساده مستقیم به دریا می ریزد جلوگیری شود تا موجب ایجاد کشند قرمز وآلودگی دریا نشود.

استاندارهرمزگان در زمینه تکمیل فاضلاب شهر بندرعباس وتصفیه خانه فاضلاب می گوید: موافقت اعتبار لازم برای تکمیل تصفیه خانه فاضلاب ازمعاون وزیر نیرو گرفته شده و پرونده آلودگی خلیج فارس با اختصاص بودجه دراین زمینه بسته می شود.

جاسم جادری افزود: با توجه به اهمیت خلیج فارس و بحران آب در هرمزگان اعتبار لازم برای تکمیل تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس اخذ شد تا بتوانیم هم تصفیه خانه مدرن داشته باشیم وهم بتوانیم جلو رها شدن فاضلاب به دریا بگیریم و درنهایت از فاضلاب وتصفیه شده برای فضای سبز استفاده شود.

وی ادامه داد: هم اکنون 210 لیتر در ثانیه از آب شرب برای آبیاری فضای سبز بندرعباس مصرف می شود که با توجه به طرح توسعه فضای سبز این میزان به 600 لیتر خواهد رسید اما با اجرای طرح این تصفیه خانه فاضلاب شهر بندرعباس این آب از طریق پساب ها تامین می شود که صرفه جویی بسیار خوبی است.

وی با بیان اینکه دریا بزرگترین ثروت هرمزگان است ادامه داد: با اجرای این طرح باید از ورود فاضلاب به خلیج فارس جلوگیری کرد و دیگر شاهد آلودگی ساحل و دریا نباشیم.

وی گفت: هزینه های تصفیه پساب برای استفاده در فضای سبز بسیار نازل تر از تصفیه آب دریا است که از این منظر نیز طرحی بهینه محسوب می شود.

استاندارهرمزگان بحران آب را در این استان بسیار جدی عنوان کرد و گفت: با برگزاری جلسات کارشناسی و بدست آوردن آمار و اطلاعات دقیق بایداز وضعیت کنونی، پیشنهادهاو راهکارهای مشخص و بهینه در زمینه صرفه جویی و تامین آب در این شورا ارائه شود.

رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان گفت: دور جدید بلوم جلبکی که فرآیند آن کشند قرمز است در روزهای اخیر در دهانه خورگورسوزان و بندر شهید باهنر و برخی از قسمت های شرقی مشاهده شده است.

محمدصدیق مرتضوی افزود: ماه گذشته کارشناسان و از جمله رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان در رسانه ها هشداری دوباره بر احتمال پیدایش دوباره کشند قرمز در آبهای ساحلی هرمزگان اعلام و ساحل بندرعباس را در آستانه فاجعه زیست محیطی عنوان کردند.

ی ادامه داد: نتایج پایش و طرحهای تحقیقاتی در محدوده سواحل شرق استان در جاسک و سیریک ، غرب استان بندر لنگه و محدوده آبهای بندرعباس و قشم نشان داد که نوارساحلی بندرعباس و قشم آلوده است.

رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان بیان کرد: در صورت کنترل نکردن آلودگیها احتمال رشد دوباره پدیده کشند قرمز وجود دارد .

مرتضوی افزود : ورود فاضلاب بندرعباس ، از خور گورسوزان ، محله پشت شهر و سورو به دریا یکی از عوامل آلودگی آبهای ساحلی بندرعباس است .

بنا به اظهار وی در پایشهای مستمری که در آبهای بندرعباس و قشم صورت گرفت 10 مورد کشند قرمز در محدوده آبهای ساحلی بندرعباس در سال 91 و 14 مورد رویش جلبکی کشند قرمز در سال 92 دیده شد .

رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی دی ماه 91 هم درمصاحبه ای با رسانه ها عامل اصلی پدیده کشند قرمز را ورود فاضلاب به خلیج فارس دانسته و گفته بود: در حالی که دولت 220 میلیارد ریال برای مبارزه با آفت کشند قرمز تصویب کرده، تاکنون 10 میلیارد ریال آن اختصاص یافته است.

همچنین رییس بخش اکولوژی منابع آبی موسسه تحقیقات علوم شیلات کشور نیز در اردیبهشت 92 درمصاحبه ای با اشاره به نوع آلودگی های موجود در منطقه خلیج فارس، آلودگی های نفتی را تجزیه پذیر و مشکل اصلی خلیج فارس را ورود فاضلاب عنوان کرد.

حسین نگارستان با بیان اینکه آلودگی نفتی در منطقه خلیج فارس به سرعت تجزیه می شوند اظهار داشت: دلیل این امر وجود باکتری های نفت خوار می باشد و چون خلیج فارس منطقه ای است که تاریخچه نفتی طولانی دارد از این رو باکتری های نفت خوار بسیاری برای تجزیه این نوع آلودگی ها موجود است.

وی با بیان اینکه خوشبختانه مدیریت خوبی در حوزه نفت در خلیج فارس وجود دارد، اظهار داشت: نگرانی اصلی ما بحث نفت نیست بلکه ورود مواد آلاینده از ساحل به خلیج فارس است که متاسفانه میزان آن بسیار زیاد است.

نگارستان با اشاره به بحران های زیست محیطی ناشی از ورود فاضلاب تصفیه نشده به خلیج فارس، افزود: در سال 88 کشند قرمز را در این منطقه داشتیم که علت اصلی آن فاضلاب های شهری بود که وارد می شد.

مدیرکل محیط زیست هرمزگان نیز در ماه گذشته با بیان اینکه تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس پیشرفته نیست و نمی تواند جوابگو باشد از رسانه ها خواست تا موضوع حساس و مهم ورود فاضلاب بندرعباس را به دریا پیگیری کنند.

مجید وفادار مدیرکل محیط زیست هرمزگان با بیان این مطلب رسانه ها را نسبت به فاضلاب حساس و در ادامه عنوان کرد: ورود فاضلاب به دریا یک موضوع بسیار حساس و مهم است که باید به آن رسیدگی شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان گفت: با وجود تلاش های شرکت آبفا استان، درحال حاضر 70درصد فاضلاب شهری بندرعباس و سایر مناطق که به سیستم فاضلاب متصل نشده یا در مناطق حاشیه نشین بوده، در محیط شهری رها و سپس از طریق خوریات به سواحل و دریا منتقل می شود.

وی با اشاره به اینکه شرکت آب و فاضلاب یک تصفیه خانه نیمه پیشرفته ای دارد ، افزود: هزینه زیادی برای تصفیه فاضلاب از سوی آبفا شده اما به دلیل ایزوله نبودن لوله های انتقال، ورود نمک از آب دریا هم برای تصفیه خانه مشکل ایجاد می کرد و درحال حاضر به دلیل اینکه شوری آب تصفیه شده در تصفیه خانه بندرعباس بالا است، نمی توان از این آب برای فضای سبز استفاده کرد و روانه دریا می شود.

آمار دیگری براساس اعلام شرکت آب وفاضلاب هرمزگان حاکی است که مصرف روزانه آب در شهر بندرعباس 160 هزار متر مکعب است .

به گفته یکی از مسوولان محیط زیستی تنها حجم فاضلاب ورودی در دهانه خور گورسوزان به دریا برابر با 500 مترمکعب در ثانیه است.

مدیرعامل آب وفاضلاب شهری اظهارداشت: با اجرای طرح های ساماندهی می توانیم آب تصفیه شده رابا استاندارد هایی که شهرداری به ما اعلام می کند در اختیار آنها برای استفاده در فضای سبز قرار دهیم.

حسین خادمی با اشاره به اینکه فاضلابهای صنعتی و غیرمجاز، پسماند تصفیه خانه بندرعباس را آلوده می کند، گفت: ورود 500 مترمکعب فاضلاب در هر ثانیه به آبهای خلیج فارس مبالغه آمیز است.

مدیرعامل آب وفاضلاب هرمزگان نگفت که چقدراز فاضلاب شهری تصفیه می شود وچقدر بطور مستقیم به دریا می ریزد.

وی ادامه داد: متاسفانه درهفته های اخیر دستگاههای که متولی کنترل کشند قرمز هستند با فرافکنی قصد دارند بروز این پدیده را با ورود فاضلاب شهری به خلیج فارس ربط دهند که این مسائله صحت ندارد.

وی گفت: پدیده کشند قرمز همچنان ادامه داشت و مسوولان با تصویب چند طرح به دنبال راه حلی برای این مساله بودند که در چند اظهار نظر ورود فاضلاب به خلیج فارس عامل اصلی کشند قرمز عنوان شد.

شهردار بندرعباس نیز ضمن استقبال از استفاده از پس آب تصفیه شده برای فضای شهری گفت: تمام شهرهای مدرن دنیا هم اکنون از سیستم فاضلاب خود به منظور آبیاری فضای سبز استفاده می کنند امیدواریم ماهم بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم.

عباس امینی زاده آمادگی شهرداری برای اجرای شبکه آبرسانی جهت اتصال پساب ورودی از تصفیه خانه فاضلاب به سیستم آبرسانی فضای سبز بندرعباس را اعلام کرد و ویاد آور شد: با اجرای این سیستم انتقادها به شهرداری بندرعباس برای استفاده از آب شرب در فضای سبز نیز به اتمام می رسد
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی

دیدگاه خود را بیان کنید