ماهی قرمز، نوید نوروز در بازار آذربایجان غربی

سه‌شنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۷۴ بازدید

ماهی قرمز، نوید نوروز در بازار آذربایجان غربی
ورود انواع ماهی قرمز به بازارها، رنگ و بویی نوروزی به خیابان ها بخشیده و حکایت از نزدیک شدن ایام عید دارد به طوری که می توان آن را نوعی نوید بر فرا رسیدن نوروز نامید.
ماه اسفند همواره نوید بخش نزدیک شدن به نوروز بوده به طوری که با فرارسیدن این ماه، بساط برنامه های استقبال از نوروز در خانه ها و خیابان ها چیده می شود.
شروع خانه تکانی های نوروزی، تلاش مادران برای درست کردن سبزه های نوروزی، خریدهای لازم برای سفره رنگارنگ ایام عید و همچنین فروش ماهی قرمز در بازار از جمله نشانه های نزدیک شدن به ایام عید نوروز به شمار می روند که همه ساله در اسفندماه تکرار می شوند و شور زیادی در خانواده ها ایجاد می کنند
در حاشیه هر خیابان و چهارراهی در شهر که محل عبور رهگذران باشد، می توان شاهد چینش تشتهای پر از ماهی های قرمز و تزیینی در تنگ های بلور و پلاستیکی و در انواع رنگها، سایزها و مدلها بود.

البته همه رهگذرها در روزهای ابتدای ورود ماهی ها به بازار بیشتر تمایل به نگاه کردن و قیمت کردن این ماهی دارند و چون عمر این ماهی ها به علت سهل انگاری در نگهداری کم است، مردم ترجیح می دهند تا سه چهار روز مانده به روز تحویل سال نسبت به تهیه ماهی قرمز سفره عید نوروز اقدام کنند.

همه ساله به علت طولانی بودن سرمای هوا در فصل زمستان ماهی های قرمز معمولا دو هفته مانده به عید وارد بازار می شدند، اما امسال افزایش دمای هوا بهانه ای شده تا ماهی های قرمز نیز زودتر از موعد و از اوایل اسفند در حاشیه خیابان ها به چشم بخورند که این امر شور و شوق خرید ماهی را نیز بیشتر کرده است.

کارشناسان شیلات معتقد هستند که این نوع از ماهی ها گونه ای به نام ماهی حوض هستند و در منابع آبی و مزارع پرورش ماهی جایگاهی ندارند.

این گونه از ماهیان به طور عمده به کمبود اکسیژن و شرایط بد سازگاری دارند و برای تولید این گونه ماهیان نیز نیازی به دانش فنی خاص نیست.

این ماهیان اغلب ضرر خاصی برای خانواده ها ندارند ولی باید در نگهداری آنها موارد بهداشتی را رعایت کرد.

یکی از مهمترین موارد لازم برای نگهداری این ماهی ها در خانواده، عوض کردن آب آنها و همچنین نریختن مواد دیگر به داخل آب آنهاست.

مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: ماهی قرمز نوعی ماهی زینتی است که از استانهای همجوار وارد استان می شود.

محمد شیر ولیلو افزود: واردات این نوع ماهی به استان تحت نظارت سازمان خاصی نبوده و هم اکنون با توجه به سایز آن به قیمت پنج هزار تا 10 هزار ریال در بازار به فروش می رسد.

وی اضافه کرد: امسال هیچ نوع ماهی قرمزی در آذربایجان غربی تولید نشده ولی سایر ماهیان تزئینی در 10 گونه متنوع در 24 واحد پرورش ماهی شش شهرستان استان پرورش می یابند.

وی ادامه داد: گوپی، مولی، سوروم، دیسکاس، انواع سیچلاید، گلد فیش، کوربدوراس، آنجل و پلاتی از انواع ماهیان زینتی در حال تولید در این استان هستند.

مدیر روابط عمومی اداره کل دامپزشکی آذربایجان غربی نیز در این باره گفت: ماهی قرمز ماهی آکواریومی بوده و محل اولیه زیست آن کشور چین است.

سید غلامرضا ملکی افزود: این نوع از ماهی های تزئینی دارای حداکثر 60 سانتیمتر طول و و حداکثر وزن 5.4 کیلوگرم وزن هستند.

وی ادامه داد: بهترین دما برای نگهداری این نوع از ماهیان بین 10 تا 20 درجه سانتیگراد بوده و در درجه بالای 20 سانتیگراد آسیب پذیر هستند.

ملکی گفت: در نگهداری ماهی قرمز باید سطح آب نسبت به حجم آب بیشتر باشد تا اکسیژن لازم برای ماهیان از طریق سطح آب جذب شود، البته برای تامین اکسیژن مورد نیاز ماهی می توان از دستگاه هواده مناسب نیز استفاده کرد.

وی درباره تغذیه این نوع از ماهیان اظهار کرد: باید در روز دوبار به ماهی های قرمز غذا داده شود و حجم آن نیز باید به قدری باشد که در مدت یک تا دو دقیقه مصرف شود.

ملکی اظهار کرد: اگر غذا دهی برای این ماهیان بیش از اندازه باشد موجب انباشته شدن مواد آلی و در نتیجه مسموم شدن ماهی می شود.

مدیر روابط عمومی اداره کل دامپزشکی آذربایجان غربی ادامه داد: توصیه می شود این نوع ماهیان از مراکز معتبر و تحت نظارت خریداری شوند و ضد عفونی دوره ای آکواریوم ها و ظروف نگهداری فراموش نشود.

وی به خانواده ها توصیه کرد که از خرید لاکپشت گوش قرمز و حلزون سیبی جدا خودداری کنند.

ماهی قرمز این حیوان دوست داشتنی که حضورش همراه با شادی و آرامش و زیبایی است سالهاست در ایام نوروز زینت بخش سفره های هفت سین ایرانیان است.

با وجود مزایای زیادی که آبزیان و ماهیان زینتی دارند، می توانند در صورت عدم رعایت بهداشت خود از ناقلین بیماریهای مشترک باشند حال آنکه با رعایت اصول نگهداری و بهداشتی مناسب ضمن نگهداری طولانی مدت می توان مانع از بروز مخاطرات بهداشتی برای انسانها شد.

گزارش از: طاهره نوید آرین
منبع: ایرنا

دیدگاه خود را بیان کنید