توصیه های بهداشتی دامپزشکی استان ایلام برای خرید و نگهداری ماهی قرمز

چهار‌شنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۴۹ بازدید

توصیه های بهداشتی دامپزشکی استان ایلام برای خرید و نگهداری ماهی قرمز
مسوول روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان ایلام، از مردم خواست به توصیه های بهداشتی دامپزشکی در خصوص خرید و نگهداری ماهی قرمز توجه کنند.
جعفر رشیدی گفت: با توجه به در پیش بودن عید نوروز و احترام به آداب و سنن باستانی ایرانیان، علاقمندی مردم برای خرید آبزیان زینتی بویژه ماهی قرمز افزایش می یابد.
به گفته وی، در این ارتباط رعایت اصول ساده بهداشتی می تواند نقش مهمی در پیشگیری از بروز بیماری های مشترک بین انسان و ماهی و سلامت خانواده داشته باشد.
رشیدی افزود: تاکنون گزارش مستندی از بروز بیماری های خطرناک منتقل شده از ماهیان زینتی به انسان در کشور منتشر نشده است.

به گفته وی، ماهی قرمز یکی از اولین ماهیان آکورایمی است که توسط بشر نگهداری شده که خاستگاه اولیه این ماهی کشور چین است ولی با گذشت زمان به نقاط دیگر جهان معرفی شده است.

وی توصیه کرد: ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت و کنترل دامپزشکی تهیه کرده و از خرید ماهی از فروشندگانی که آنها را به صورت متراکم و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی نگهداری می کنند، خودداری کنند.

از خرید ماهیانی که دارای علایمی همچون باله های تاخورده و جمع شده هستند، در اطراف دهان یا سطح بدن آنها لکه های پنبه مانند دارد، روی سطح بدن آنها زخم یا لکه های سفید متمایل به خاکستری یا قرمز مشاهده می شود و بدن رنگ پریده و لکه لکه شده دارند، خودداری شود.

ماهیانی که لبه باله ها خورده و ساییده شده داشته و ماهی حالت بی قراری دارد و بدون آنکه در یک جا قرار گیرد پیوسته بدن خود را به اطراف می مالد، چشم هایش به صورت یکطرفه و یا دو طرفه بیرون زده اند و پولک های ماهی ریخته است، بیمار بوده و نباید خریداری شوند.

**** آب

آبی که برای زندگی ماهیان انتخاب می کنیم باید دارای شرایط مناسب باشد برای اطمینان از خارج شدن کامل موادی مانند کلر باید قبل از عوض کردن آب ماهی ها، آب را بمدت یک شبانه روز در ظرف دهان گشاد نگهداری و سپس مورد استفاده قرارداد.

هرگز نباید اجازه داد که ظرف ماهی ها کثیف شود این کار می تواند باعث بیماری، کوتاهی عمر و در نهایت مرگ آنها شود برای تعویض آب نباید آن را یک دفعه عوض کرد بلکه با آرامش کامل نیمی از آب ظرف را خارج کرده و سپس کم کم آب برداشته شده را با آبی که از روز قبل نگه داشته ایم جایگزین می کنیم.

در طول هفته باید یک یا 2 بار آب ظرف ماهی ها را به این صورت تعویض کرد، در نگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز مقدار آب مورد نیاز هر قطعه ماهی انگشت قد، حداقل یک لیتر منظور شود و از شن و ماسه های رنگی و تیز برای تزئین آکواریوم و تنگ های ماهی استفاده نکنید.

***** دمای محیط

بهترین دما برای زندگی این نوع ماهی ها بین 10 تا 25 درجه سانتیگراد است بنابراین دمای محیط هرگز نباید یکباره تغییر کند.

نباید بیش از یک جفت ماهی در یک ظرف نگهداری شود ضمن اینکه از ریختن نمک یا انداختن حبه قند در آب تنگ ماهی خودداری کنید.

ماهی قرمز باید با غذاهای کم پروتئین و سرشار از کربوهیدرات تغذیه شود و بهتر است غذا در سطح آب شناور بماند، استفاده از غذاهای آماده توصیه می شود.

غذا دهی باید یک یا 2 بار در روز و به اندازه ای باشد که در مدت یک تا 2 دقیقه مصرف شود، غذادهی بیش از حد باعث انباشته شدن مواد آلی و دفعی و در نتیجه مسموم شدن ماهی خواهد شد.

***** نکات ایمنی

افراد حساس و دارای سوابق آلرژی به هنگام تماس با ماهی از دستکش استفاده کنند.

همه افرادی که با ماهی یا آب تنگ تماس دارند باید بلافاصله دست های خود را با آب و صابون به دقت بشویند.

از دست زدن کودکان به ماهیان جلو گیری نموده و آموزش بهداشت فردی به آنها در خصوص عدم دستمالی چشم، صورت و دهان بعد از کار با آکواریم ارایه شود. در صورت بروز هر نوع علایم و ناراحتی های پوستی به پزشک مراجعه شود.

از رها کردن ماهیان زینتی خود در رودخانه ها، تالاب ها و آب های آزاد جدا خودداری کنید.

در صورت بروز هر گونه علایم بیماری یا ناراحتی در ماهی ها، ماهی بیمار بلافاصله برای جلوگیری از سرایت بیماری جدا از سایر ماهی ها نگهداری شود.

نگه داشتن ماهی بیمار بمدت 20 دقیقه در یک لیتر آب که یک قاشق نمک هم به آن اضافه شده برای رفع برخی از بیماری ها می تواند مفید واقع شود.

به جای نگهداری ماهی در تنگ های کوچک و نامناسب لازم است ماهی در ظروف شیشه ای بزرگ مثل آکواریوم یا تنگ های شیشه ای مناسب نگهداری شود تا علاوه بر احساس آزادی و راحتی، از اکسیژن بیشتری در آب برخوردار باشد و شرایط مناسب برای زندگی ماهی ها فراهم شود.

از قراردادن آکواریوم ها و تنگ های ماهی در جلوی نور مستقیم آفتاب، کنار شومینه ها و یا داخل آشپزخانه خودداری کنید.

برای حمل و نقل ماهیان زینتی در بسته بندی های کوچک (کیسه های پلاستیکی بدین منظور مناسب است) باید دو برابر میزان آب، فضای خالی از هوا وجود داشته باشد ولی ماهی نباید بیشتر از 2 ساعت در این شرایط بماند
منبع: ایرنا

دیدگاه خود را بیان کنید