شعبده تبدیل ماهی قزل آلا به سالمون /گ

یک‌شنبه ۹ آبان ۱۳۹۵  ۰ نظر   ۶۸ بازدید

شعبده تبدیل ماهی قزل آلا به سالمون
استفاده از رنگدانه ها در پرورش ماهی تأثيري بر سلامت مصرف کننده نخواهد داشت؟

صادرات ماهي قزل آلا با استفاده از رنگدانه هاي مجاز؛ از سوي برخي مسئولان اين خبري است که اخيرا مطرح شده است. در واقع صادرکنندگان ماهيان قزل آلا براي فروش محصول مطابق با سليقه بازار اروپا به ويژه روسيه اقدام به اضافه کردن رنگدانه هاي مجاز خوراکي به غذاي اين آبزيان می کنند که در نتيجه رنگ گوشت ماهي به صورتي تبديل می شود که بسيار شبيه به رنگ گوشت ماهي سالمون است و مصرف کننده روس تمايل بيش تري براي مصرف اين گونه ماهي دارد.

روزنامه سبزینه نوشت: در واقع افزودن رنگدانه به ماهيان براي تغيير رنگ و فروش اين ماهي در بازارهاي صادراتي اين سوال را ايجاد می کند که آیا اساسا استفاده از اين رنگدانه ها تأثيري بر سلامت مصرف کننده نخواهد داشت و آيا فروش اين محصولات بازار صادراتي ماهي قزال آلا را که به تازگي توانسته به بازار روسيه ورود پيدا کند، تحت تأثير قرار نخواهد داد؟ موضوعي که از سوي مسئولان و فعالان اين حوزه کاملا تکذيب شده و معتقدند استفاده از رنگدانه هاي خوراکي طبيعي با پايه گياهي در بسياري از مزارع پرورش ماهي دنيا رايج بوده و فروش محصولات در بازار روسيه نيز با عنوان ماهي قزل آلاي رنگ شده صورت گرفته و مصرف کننده با آگاهي از نوع ماهي و روش توليد آن اقدام به خريد و مصرف مي کند.
عيسي گلشاهي درباره استفاده از رنگدانه ها در قزل آلا اظهار کرد: استفاده از رنگدانه هاي طبيعي در دنيا بسيار مرسوم است. نروژ به عنوان معتبرترين کشور از نظر کيفيت توليد و پرورش انواع آبزيان سردآبي و گونه سالامونيت ها، استفاده از رنگدانه هاي طبيعي براي تغيير رنگ گوشت قزل آلا و سالامون به صورتي يا حتي قرمز را مجاز برشمرده و خود از پيشروان اين صنعت است. ضمن اين که اتحاديه اروپا و آمريکا به عنوان مرجع صنايع غذايي، دارويي FDAنهاد و بهداشتي اين کشور نيز استفاده از رنگدانه هاي طبيعي در قزل آلا را تأييد کرده اند.
مديرکل توسعه بازار سازمان شيلات ايران با بيان اين که در تمامي کشورهايي که قزل آلا يا ساير ماهيان سردآبي پرورش داده مي شود، استفاده از رنگدانه هاي خوراکي نيز کاملا مرسوم است، گفت: به عنوان مثال رنگدانه بتاکاروتن که از هويج گرفته مي شود و مملو از ويتامين A بوده و خاصيت آنتي اکسيدان و ضد سرطاني دارد يا رنگدانه ليکوپن که از گوجه فرنگي گرفته مي شود و يک آنتي آکسيدان و ضد سرطان قوي شمرده مي شود، جزو پرمصرف ترين رنگدانه هاي طبيعي دنيا در صنعت شيلات و آبزي پروري است. به گونه اي که مردم کشورمان ليکوپن يا بتاکاروتن را براي جلوگيري از سرطان به صورت جداگانه از داروخانه ها خريداري کرده و مصرف مي کنند.
وي ادامه داد: از آن جايي که رنگدانه هاي طبيعي در بدن ماهي ها و ساير جانوران سنتز نمي شود و بايد آن را در محيط صنعتي و آزمايشگاهي سنتز کرد، به صورت فرمول خاصي به استخرهاي پرورش قزل آلا افزوده مي شود تا به طور مداوم و موثر در جيره غذايي ماهيان ورود کرده و به تغيير رنگ گوشت ماهي بينجامد.
گلشاهي در پاسخ به اين پرسش که آيا مصرف کنندگان حق ندارند از نحوه توليد و پرورش قزل آلا يا سالمون گوشت صورتي مطلع شوند، گفت: آيا تا به حال ساير توليدکنندگان صنايعي چون دام و طيور که آن ها نيز براي تقويت يا استحکام بافت گوشت دام هاي خود از داروها يا مواد غذايي تقويتي استفاده مي کنند، فرمول مواد خوراکي ای را که به آن ها مي دهند به مردم مي گويند که آبزي پروران هم بخواهند به مردم وجود رنگدانه هاي خوراکي در اغذيه قزل آلاي صورتي را اطلاع دهند!
وي با اشاره به وجود نوعي سخت پوست کوچک در آب هاي آزاد به نام گاماروس که يکي از غذاهاي مورد علاقه قزل آلاي غير پرورشي است، تصريح کرد: اگر قزل آلاي آب هاي آزاد از اين جاندار تغذيه کند، گوشتش صورتي مايل به قرمز مي شود.
اين مقام سازمان شيلات در پاسخ به اين پرسش که آيا آبزي پروران و پرورش دهندگان قزل آلا از رنگدانه هاي مصنوعي استفاده مي کنند، اظهار داشت: استفاده از رنگدانه هاي صنعتي و سنتتيک کلا ممنوع است و هم آزمايشگاه هاي سازمان شيلات ايران و هم آزمايشگاه هاي روسيه ماهي هاي صادراتي را از اين حيث بررسي مي کنند و در صورت استفاده از رنگ مصنوعي، ماهي ها را معدوم مي کنند، چون رنگ هاي سنتتيک به دليل داشتن فلزات سنگين در چربي غير محلول هستند و آثار آن در گوشت باقي مي ماند. ضمن اين که رنگدانه مصنوعي گران و غيراقتصادي است، در حالي که رنگدانه هاي طبيعي مقرون به صرفه هستند.
روس ها از نوع ماهی آگاهی دارند
آرش نبي زاده درباره استفاده از رنگدانه در خوراک قزل آلا با هدف صورتي شدن گوشت آن، اظهار کرد: اين کار در همه جاي دنيا مرسوم است و ما نيز در ايران دومين محموله قزل آلايي را که به روسيه صادر کرديم از اين نوع قزل آلاها انتخاب کرديم، چون سليقه مصرف کنندگان روس، سالمون يا قزل آلاي pink meat گوشت صورتي را مي پسندد؛ قزل آلاهايي که گوشتشان با استفاده از رنگدانه هاي طبيعي به صورتي يا قرمز متمايل شده است.
مديرعامل اتحاديه سراسري پرورش دهندگان ماهيان سردآبي افزود: تمام رنگدانه هايي که در توليد قزل آلاي گوشت صورتي استفاده مي شود، داراي تأييديه هستند. ضمن اين که قزل آلاهايي که در آب هاي آزاد يا رودخانه ها زندگي مي کنند، رنگ گوشتشان صورتي است، ولي ماهيان سردآبي پرورشي گوشت سفيدرنگ دارند که براي تغيير رنگ آن ها مي توان از رنگدانه هاي طبيعي در خوراک آبزيان استفاده کرد.
وي در پاسخ به اين پرسش که اتحاديه توليدکنندگان و صادرکنندگان ماهيان سردآبي قزل آلاهاي گوشت صورتي را با چه عنواني به روسيه صادر مي کند، گفت: آن ها کاملا در جريان رنگ شدن ماهيان صادراتی ایران هستند و ما به آن ها نمي گوييم که سالمون فروخته ايم، بلکه مي گوييم اين ها قزل آلاي رنگ شده است
منبع : روزنامه سبزینه

دیدگاه خود را بیان کنید