اولین استحصال خاویار پس از 10 سال پرورش ماهی در دل کویر /گ

شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۶  ۰ نظر   ۹۴ بازدید
اولین استحصال خاویار پس از 10 سال پرورش ماهی در دل کویر

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان یزد گفت: اولین استحصال خاویار در بخش خصوصی سال گذشته به میزان 4/2 کیلوگرم از یک ماهی به ارزش 12 میلیون تومان بوده است.

ماهیان خاویاری از خانواده تاس ماهیان (Acipenseridae) شامل انواع فیل ماهی، اوزون برون، چالباش، قره برون، ماهی شیپ و استرلیاد می باشند که فیل ماهی و استرلیاد سابقه پرورش در آبهای استان یزد را دارند. هرچند توليد ماهيان خاوياري در آبهاي داخلي با اهداف توليد گوشتي و خاويار پيشينه چنداني ندارد اما با اين حال استان يزد را مي توان به عنوان پيشگامان اين بخش ياد كرد

پرورش ماهيان خاوياري در آبهاي لب شور شهرستان بافق كه شوري مشابه درياي خزر (زيستگاه اصلي ماهيان خاوياري) دارند نه تنها فرصتي خدادادي به شمار مي رود كه در گذشته حتي تصور آن دور از ذهن بود.

چهار واحد پرورش ماهیان خاویاری در استان یزد

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در گفتگو با خبرنگار اقتصادی یزد آوا گفت: استان يزد 10 سال است كه ميزبان ماهي خاوياري از نوع فيل ماهي مي باشد كه در ابتدا به عنوان يك پروژه آزمايشي و بعدها با هدف پرورش گوشتي آغاز گرديده و در حال حاضر چهار واحد پرورشی در استان به پرورش این ماهیان اشتغال دارند.

سیّد یحیی سادات اخوی در مورد میزان تولید گوشت ماهیان خاویاری اظهار داشت: میزان تولید ماهی خاویاری در استان 12 تن بوده که از ذخایر با ارزش ماهیان پرورشی استان محسوب می شوند

وی با بیان این که به مرحله استحصال خاويار در استان كويري یزد رسيده ايم افزود: اولین استحصال خاویار در بخش خصوصی سال گذشته به میزان 4/2 کیلوگرم از یک ماهی به ارزش 12 میلیون تومان بوده است.

سادات اخوی اظهار داشت: ساماندهي به استخرهاي پرورش ماهيان خاوياري، معرفي ساير گونه هاي ماهيان خاوياري و انجام پروژه هاي تحقيقاتي از برنامه هاي آتي مديريت شيلات مي باشد.

وی با اذعان به این مسئله که خاویار (تخمک ماهی خاویاری ماده) را به واسطه ارزش وافر غذایی و اقتصادی آن، طلای سیاه می نامند گفت: در حال حاضر قیمت هرکیلو خاویار در بازار حدود 60 میلیون ریال است که با توجه به درجه بندی خاویار این قیمت اندکی نوسان دارد. از دیرباز خاویار از محصولات صادراتی کشور ایران بوده لذا بعنوان یک ماده غذایی لوکس از بازار فروش خوبی در سایر کشورها خصوصا کشورهای اروپایی برخوردار است.

سادات اخوی با بیان این که ایجاد صنایع تبدیلی و بسته بندی در صورت توسعه پرورش ماهیان خاویاری ضروری است تاکید کرد: ارزش بالای ماهی خاویاری، هرگونه سرمایه گذاری در این زمینه را توجیه پذیر می کند و در حال حاضر اصلاح سیستم پرورش ماهیان خاویاری در دستور کار مدیریت شیلات استان قرار گرفته است.

مدیر امور شیلات و آبزیان استان یزد با تاکید بر این که تجربه در زمینه پرورش آبزیان، مهمترین عامل محدود کننده پرورش ماهی خاویار است افزود: با توجه به عواملی از قبیل هزینه بالای خرید بچه ماهی، با ارزش بودن ماهیان خاویاری، محدود بودن مولدهای دریایی خزر در حال حاضر و زمانبر بودن تولید خاویار در این ماهیان، پرورش آنها بعنوان گونه رایج پرورشی ممکن نبوده و نیاز به تجربه بالا و سرمایه گذاری زیاد در این خصوص دارد.

سادات اخوی با بیان این که پرورش ماهی و پرورش ماهیان خاویاری دو مسئله کاملا مجزاست ادامه داد: آبزی پروری در استان یزد (پرورش انواع ماهیان گرمابی و سردابی) در صورتیکه با کشاورزی توام گردد از بهره اقتصادی مضاعف هم در زمینه تولید گوشت سفید مورد مصرف خانوار ها و هم در جهت افزایش بارآوری محصولات کشاورزی بواسطه استفاده از کود ماهی، برخوردار است.

وی افزود: اما در خصوص پرورش ماهیان خاویاری، مجزا بودن سیستم پرورش، استفاده از شرایط پرورش مدار بسته و کنترل کامل محیطی و غذایی از مواردیست که بواسطه ارزش بالای ماهیان خاویاری، توصیه می شود.

سادات اخوی تاکید کرد: در حالت کلی پرورش ماهی از مواردی است که امروزه هم به دلیل اشتغالزایی و سود اقتصادی و هم بواسطه تولید غذای سالم، توصیه می شود اما امکان سنجی پرورش، نوع گونه پرورشی، تراکم، شیوه پرورش و مدیریت استخرها از مواردی است که حتما باید با اعمال نظر کارشناس شیلاتی صورت گیرد.

پرهیز کشاورزان از پرورش خودسرانه ماهی

وی تاکید کرد: کشاورزان و علاقه مندان از ماهیدار کردن خودسرانه استخرها دست برداشته و پیش از هر اقدامی نسبت به مشاوره و دریافت مطالب کارشناسی به مدیریت شیلات استان و یا رابطین شیلات مستقر در مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مراجعه کنند.

سادات اخوی اعلام کرد: ارائه مشاوره کارشناسی و نیز معرفی به بانک به منظور دریافت تسهیلات از جمله مواردی است که مدیریت شیلات استان و سازمان جهاد کشاورزی در حال حاضر به متقاضیان و پرورش دهندگان ارائه می دهند.

وی با اشاره به کوتاه بودن دوره پرورش گوشتی ماهین خاویاری (5/1 تا 2 سال) گفت: مهمترین مشکل پیش روی پرورش دهندگان طولانی بودن دوره پرورش تا رسیدن به خاویار است چراکه ماهیان خاویاری بسته به گونه پرورشی به 8- 12 سال زمان تا رسیدگی به بلوغ جنسی نیاز دارند در این مدت تغذیه و مدیریت پرورش هزینه سنگینی را برعهده پرورش دهنده خواهد گذاشت لذا همراهی کارشناسان و نیز اعطای تسهیلات کم بهره در هموار نمودن مسیر پرورش نقش بسیار موثری دارد

منبع : یزد آوا

دیدگاه خود را بیان کنید