استفاده از زهاب نیشکر برای کشاورزی در خوزستان اجرایی شد

سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷  ۰ نظر   ۱۱۳ بازدید
استفاده از زهاب نیشکر برای کشاورزی در خوزستان اجرایی شد

در راستای استفاده بهینه از منابع آبی، طرح استفاده از زهاب نیشکر برای کشت پنبه، جو، گندم، نخیلات و پرورش آبزیان در کشت و صنعت میرزا کوچک خان اجرا شد

مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی گفت: در راستای استفاده بهینه از منابع آبی، طرح استفاده از زهاب نیشکر برای کشت پنبه، جو، گندم، نخیلات و پرورش آبزیان در کشت و صنعت میرزا کوچک خان اجرا شد.

محمود شمیلی با اشاره به بازدید از طرح پایلوت استفاده از اراضی شوره‌زار با کاربرد زهاب نیشکر در کشت و صنعت میرزا کوچک خان، اظهار کرد: شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان شرکتی است که بالاترین سهم تولید شکر در کشور را دارا است و بخش عمده کالری غذایی کشور که مستحصل از شکر است، توسط این شرکت تامین می‌شود.

وی افزود: شرایط اقلیمی خوزستان به گونه‌ای است که زراعت اقتصادی نیشکر فقط در این استان انجام می‌شود و آب مورد نیاز برای این کار نیز از طریق رودخانه‌هایی که در استان وجود دارد، تامین می‌شود. در این مجموعه استراتژیک کشور، کشاورزی و صنعت در کنار هم در نظر گرفته شده و باعث می‌شود ارزش افزوده بالایی در تولید محصولات مختلف برای کشور داشته باشد و سهم بزرگی در اشتغال و تولید را به خود اختصاص داده است.

مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی تصریح کرد: تولید زهاب در سیستم‌های کشاورزی و به ویژه فشرده زراعی که از آب آبیاری استفاده می‌کند، به عنوان یک فعالیت حاشیه‌ای، وجود دارد و یکی از موفقیت‌هایی که اخیرا در شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی در راستای بهره‌وری بهینه از آب به دست آمده است، استفاده مجدد از زهاب‌های تولید شده در بخش کشاورزی است.

شمیلی با اشاره به این‌که استفاده از زهاب نیشکر در سال‌های قبل به صورت آزمایشی و پراکنده در برخی کشت و صنعت‌ها انجام شده بود، عنوان کرد: امروزه ما شاهد این هستیم که در کشت و صنعت‌های جنوبی استفاده از زهاب در قالب طرح‌های آزمایشی منسجم برای زراعت‌های متنوعی نظیر پنبه، جو، گندم، نخیلات و پرورش آبزیان به خوبی انجام می‌شود.

وی با تاکید بر لزوم حفظ، نگهداری و استفاده مجدد از منابع آبی در استان خوزستان، گفت: طرح استفاده از زهاب توسعه نیشکر برای کشاورزی با جمع‌بندی نظرات کارشناسان نُخبه کشوری واستانی در حوزه آب و کشاورزی و از طریق مشارکت اجتماعی و علمی و با اتکا به خرد جمعی، حاصل شد و با برنامه‌ریزی‌های انجام‌ شده، اجرای این طرح در دستور کار قرار گرفت که در آینده نزدیک نتایج مثبت این کار را شاهد خواهیم بود.

وی ادامه داد: جای امیدواری است که با توسعه و گسترش بهره‌گیری از زهاب‌ها که امکان استفاده مجدد از آب را برای کشاورزی و زراعت کشت‌های متنوع در استان خوزستان فراهم می‌کند، بتوانیم گام‌های موثری را در استان و کشور برای گذر از شرایط خشکسالی و شرایط جدید آبی برداریم.

مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی با اشاره به طرح کاشت نخیلات با استفاده از زهاب نیشکر گفت: برای اولین بار در کشور 5 گونه نخل با استفاده از زهاب نیشکر در کشت و صنعت میرزا کوچک خان در استان خوزستان کاشته شده است.

شمیلی گفت: این طرح با هدف استفاده از زهاب نیشکر برای کاشت گونه‌هایی از نخل خرما که می‌تواند میزان شوری موجود در زهاب را تحمل کند، تهیه و تدوین شده است که ماحاصل اجرای این طرح، برای گذر از شرایط بحران‌های آبی در استان می‌تواند مثبت باشد.

وی با اشاره به این‌که برخی از گونه‌های جو و پنبه نیز از ویژگی تحمل شوری آب آبیاری برخوردارهستند، افزود: جو و پنبه از گیاهان دیگری هستند که شوری را تحمل می‌کنند و در طرح استفاده از زهاب نیشکر برای کشاورزی زیر کشت برده شدند.

شمیلی کیفیت زهاب‌های تولید شده توسط شرکت توسعه نیشکر را در حال حاضر مطلوب دانست و بیان کرد: خوشبختانه این زهاب‌ها از کیفیت مناسبی برخوردار شده‌اند و برای محیط زیست و کشاورزی مشکلی ایجاد نمی‌کنند. از این رو استفاده از زهاب‌های توسعه نیشکر فرصتی برای انجام کشت‌های «شورورزی» را در خوزستان فراهم می‌کند.

وی ادامه داد: 5 گونه از نخیلات استان خوزستان نیز از قابلیت کشت با زهاب نیشکر برخوردار هستند که در طرح استفاده از زهاب برای کشاورزی که به صورت پایلوت و آزمایشی در کشت و صنعت میرزا کوچک خان انجام شده، کشت نخیلات با استفاده از این روش برای اولین بار در کشور اجرا شده است.

شمیلی با بیان این‌که از این پس زهاب نیشکر برای پرورش آبزیان نیز در استان خوزستان مورد استفاده قرار می‌گیرد، تصریح کرد: پرورش آبزیان با بهره‌گیری از زهاب‌ها از برنامه‌های دیگری است که به صورت آزمایشی در حال اجرا است و در این طرح پرورش دو گونه از ماهیان گرمابی و میگو در دستور کار قرار دارد و امیدواریم با تلاش همکاران در توسعه نیشکر به اهداف تعریف شده در این طرح که به صورت علمی و منسجم با هماهنگی دستگاه‌های تحقیقاتی کشور تهیه، برنامه‌ریزی و تدوین شده است، دست پیدا کنیم.

منبع : ایسنا

دیدگاه خود را بیان کنید