بزرگترین زیستگاه پرندگان مهاجر آبزی سیستان وبلوچستان در معرض خطر /گ

سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷  ۰ نظر   ۹۰ بازدید
بزرگترین زیستگاه پرندگان مهاجر آبزی سیستان وبلوچستان در معرض خطر

عدم بهره برداری از آب های سد ماشکید علیا منجر به خشک شدن رودخانه بزرگ ماشکید و تلف شدن آبزیان و پرنده های گوناگون شده است.

خطر کمبود آب به یک بحران جدی در سیستان و بلوچستان تبدیل شده است به گونه ای که هر روز در یک گوشه از این استان پهناور صدای اعتراض مردم به علت نبود آب به گوش می رسد.
خشکسالی و نبود آب کافی خسارات زیادی در بخش های کشاورزی، اقتصادی و اشتغال مردم وارد کرده و در حال حاضر 58درصد مخازن سدهای استان خالی است.

این مطلب را اتابک جعفری مدیرعامل شرکت آب منطقه ای سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار عصرهامون بیان کرده و گفته است میزان حجم ذخیره آب در پشت سدهای سیستان و بلوچستان هزار و 967 میلیون متر مکعب است که هم اینک تنها 42 درصد ظرفیت آنها ذخیره سازی و حدود 58 درصد نیز خالی است.


به گفته این مسئول ذخیره آب در پشت سدهای سیستان و بلوچستان از ابتدای سال آبی 96-97 با کاهش 13 درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته روبه رو بوده است.


علی ای حال در سال های اخیر شهرهای سیستان و بلوچستان شاهد کاهش بارش باران و نزولات جوی بوده اند که این مهم بر کاهش ذخایر منابع آبی زیر زمینی و کاهش سطح آب چاه های این منطقه افزوده و منجر به بحرانی شدن آب در شهرستان مختلف شده است.


در همین رابطه مردم شهرستان مهرستان در روزهای اخیر مقابل فرمانداری این شهرستان تجمع و خواهان رسیدگی و رفع معضل کم آبی در این شهرستان شدند.

یکی از شهروندان مهرستانی گفت: با توجه به خشکسالی های اخیر مردم این شهرستان در تأمین آب شرب بهداشتی دچار مشکل شده اند و از آب غیر بهداشتی برای مصارف مورد نیاز روزانه خود بهره می برند که این امر منجر به بروز بیماری در مردم می شود.


وی افزود: با توجه به نزدیکی ماه مبارک رمضان و‌ گرم شدن هوا در این منطقه مردم منطقه در این‌ ماه دچار مشکلات فراوان می شود، که می طلبد مسئولین مربوطه هر چه سریعتر چاره ای اندیشیده کنند تا این معضل حل شود.
این شهروند مهرستانی یاد آور شد: سد ماشکید در ۱۷ کیلومتری این شهر قرار دارد، چرا متولیان امر برای حل معضل کم آبی در این منطقه از این سد بهره برداری نمی کنند و اجازه تبخیر این سد پر آب را می دهند، در حالی که مردم منطقه در تشنگی شدید به سر می برند.


مولوی ساداتی امام جمعه اهل سنت شهرستان سراوان در مراسم کلنگ زنی سد ماشکید سفلی در آبان‌ سال گذشته، گفت:سد ماشکید علیا با اعتبار هنگفتی ساخته شد و تمامی آب های فصلی ماشکید را در خود جای داده اما هیچگونه بهره برداری از آب های این سد انجام نشده به طوریکه منجر به خشک شدن رودخانه بزرگ ماشکید و تلف شدن آبزیان و پرنده های گوناگون شده است.

وی افزود: سد ماشکید علیا درگذشته و قبل از مسدود کردن آب، دارای طبیعت بکر و محل گشت و گذار مردم بوده اما امروزه به کویر تبدیل شده است که باید چاره ای جهت جلوگیری از تبخیر آب در دراز مدت اندیشیده شود.


گفتنی است که سد مخزنی ماشکید علیا با ظرفیت ۶۷ میلیون مکعبی با هدف جلوگیری از سیلاب های مخرب و به منظور تأمین ۴ میلیون مکعب آب شرب مصرفی و کشاورزی بر روی رودخانه ماشکید احداث شده است.


عملیات اجرایی این سد از سال ۸۵ با اعتباری بالغ بر ۴۰۰ میلیارد ریال آغاز و در دی ماه سال ۹۲ با حضور وزیر وقت نیرو، استاندار و دیگر مسیولین شهرستانی افتتاح شد.


این سد که بزرگترین زیستگاه پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی در جنوب شرق کشور به شمار می رود و با توجه به کثرت جزیره ها هرساله پذیرای گردشگران بی شماری از اقصی نقاط کشور و استان است

منبع : دانا

دیدگاه خود را بیان کنید