تورهای خالی صیادان بوشهر و تخلفات سودجویان

چهار‌شنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۳  ۰ نظر   ۸۸ بازدید

تورهای خالی صیادان بوشهر و تخلفات سودجویان
تخلفات سودجویان در خارج از فصل صید در طول سال در آبهای محدوده استان بوشهر باعث شده تا با گذشت یک هفته از آغاز فصل صید میگو صیادان با دستان خالی از سفر دریا باز گردند
این در حالیست که وی‍ژگی و شرایط صید این محصول در مناطق مختلف محدوده آب های استان متفاوت بوده و وقوع این گونه تخلفات باعث شده تا روند صید و صیادی میگو در آبهای مناطق مورد اشاره استان بوشهر با مشکلاتی روبرو شود.
در حالیکه صیادان گناوه در شمال استان بوشهر دو روز پیش خبر ازبازگشت از دریا با دستانی پر از صید میگو دادند مسوولان استانی از نامناسب بودن وضعیت صید تورهای صیادان در سایر نقاط استان خبر دادند.

میگو نوعی آبزی است که هرساله براساس نتایج بررسی ها و گشت های دریایی کارشناسان پژوهشکده میگوی کشور دربوشهر، عملیات صید آن در مرداد ماه در آبهای خلیج فارس آغاز و بین یک ماه تا 45 روز ادامه دارد.

براساس اعلام پژوهشکده میگوی کشور و معاونت صید و صیادی شیلات بوشهرعملیات صید در زمان خاصی برای حفظ ذخایر و میگوهای مولد و تولید مثل برای سال بعد ممنوع اعلام می شود.

درفصل صید میگو نیز فعالیت های صیادی درزیست گاه های میگو برای حفظ مولدها و جلوگیری از تخریب زیستگاه ها از سوی شیلات و پژوهشکده میگو ممنوع است.

اما درسال های اخیر برخی سودجویان متخلف بدون توجه به ممنوعیت اعلام شده از سوی شیلات اقدام به صید غیرمجاز میگو در خارج فصل صید، صیادی در مناطق ممنوعه از جمله زیستگاه های این آبزی و استفاده از ادوات و روش های ممنوع صید و صیادی می کنند و باعث کاهش ذخایر آن شده اند.

این وضعیت طوری است که در سال های اخیر در هر زمان حتی فصل هایی که صید میگو ممنوع است، در بازار ماهی فروشان و به صورت دستفروشی در نقاط مختلف شهرهای ساحلی استان بوشهر میگوی تازه دریایی در هر سایز و با قیمت بالا خرید و فروش می شود.

درحالی که در دهه های قبل میگو فقط در فصلی که صید آن آزاد بود در بازار عرضه می شد طوری که در کل سال فقط حدود دوماه میگوی تازه در بازار استان بوشهر یافت می شد.

عوامل دیگر از جمله شرایط جوی، دمای آب، صید بی رویه از سوی شناورهای با قدرت بالا و ادوات ممنوعه، ورود آلایندگی های صنعتی و نفتی، فاضلاب شهری به دریا و غیره درکاهش ذخایر آبزیان منطقه بویژه میگو و ماهی نقش داشته است.

یکی از صیادان شهرستان دیر گفت: امسال وضعیت ذخایرمیگو خوب نیست و میزان صید بسیار کاهش یافته است و بیشتر صیادان با دست خالی از دریا باز می گردند.

ˈعلی بحرینیˈ افزود: فعالیت های صیادی در فصل ممنوعه صید میگو در طول سال توسط متخلفان سودجو مهم ترین عامل کاهش ذخایراین آبزی در آبهای منطقه است.

وی گفت: این اقدام متخلفان باعث شده تا میگوهای مولد قبل از فصل تخم ریزی صید شوند و زیستگاه های آنها به علت استفاده از ادوات و روش های غیر مجاز و مخرب صید توسط سودجویان تخریب شود.

بحرینی خواستار برخورد دستگاه های مسوول و ذی ربط با متخلفان صید و صیادی و تخریب کنندگان زیستگاه های آبزیان شد.

یک صیاد شهرستان کنگان گفت: صید قاچاق میگو در فصل های و زیستگاه های صید ممنوع باعث کاهش میگوهای مولد و ذخایر این آبزی در خلیج فارس شده که بیشتر توسط صیادان غیر بومی استان بوشهر صورت می گیرد.

ˈمحمد ابراهیمیˈ افزود: هم اکنون صید قاچاق میگو طوری است که هر موقع از سال در بازار این آبزی خرید و فروش می شود، درصورتی که تا چند سال میگو فقط در دوماه از سال که فصل آزادسازی صید آین آبزی بود در بازار یافت می شد.

وی گفت: این وضعیت باعث شده تا امسال میزان صید میگو درفصل آزادی صید کمتر از 50 درصد نسبت به سال قبل باشد.

ابراهیمی افزود: سودجویان متخلف با صید قاچاق میگو در فصل های ممنوعه جیب های خود را پر می کنند اما باعث می شوند تا تورهای صیادان واقعی در فصل آزادی صید این آبزی خالی شود و معیشت خانواده ها و حرفه آبا و اجدادی آنها به خطر بیفتد و بدهکار و خانه نشین شوند.

یک صیاد بوشهری گفت: صدور مجوز صید برای شناورهای با قدرت موتور بالا نیز که می توانند تا دور دست ها در اعماق دریا که امکان دستیابی گشت های حراست دریا به آنها وجود ندارد، صید کنند از دیگرعوامل کاهش ذخایر میگو و ماهی در سال های اخیر در آبهای منطقه است.

ˈ رضا ماهینی ˈ افزود: مشکلات صید و صیادی و دور بودن صیدگاه ها از ساحل حمایت های بیشتر از این قشر را می طلبد.

این صیاد بوشهری گفت: با توجه به بالارفتن هزینه ها، درمجموع صید و صیادی یک شغل درآمدزایی به حساب نمی آید و فقط شاهد افزایش قیمت ماهی میگو و دیگر آبزیان هستیم.

وی در باره گرانی آبزیان در استان بوشهر افزود: منفعتی از این گرانی به جیب صیادان واقعی که به صورت قانونی فعالیت می کنند، نمی رود و به دلیل افزایش قیمت ادوات صید و کالاهای مرتبط با صیادی بخش عمده ای از درآمد این حرفه دراین زمینه هزینه می شود.

این صیاد بوشهری افزود: هم اینک به دلیل بی توجهی برای حفاظت از ذخایر دریا روز به روز شاهد کاهش صید هستیم که طبیعی است با توجه به گرانی سوخت و ادوات صید چاره ای جز افزایش قیمت محصولات دریایی در بازار نباشد.

صیاد دیگربوشهری گفت: اکنون برای خرید ابزار صید وصیادی بویژه میگو باید هزینه بالایی بپردازیم که با توجه به فرسودگی و خطر از بین رفتن این ابزارها در کنار درآمد کم صید و اقساط ماهانه وام ها تحت فشار قرار گرفته ایم.

علی جفره ای افزود: مبالغی را با عنوان بیمه سلامت و دوره های آموزشی ملوانی پرداخت می کنیم ضمن اینکه درآمد ناچیز از دریا کفاف خرج زندگی را نمی دهد.

دیگر صیاد بوشهری معتقد است که با حمایت و بخش های نظارتی دولت می توان ضمن کنترل ذخایر دریایی و ارائه خدمات به صیادان در قالب بسته های حمایتی زمینه را برای کنترل قیمت واقعی این محصولات در بوشهر سامان داد.

احمد جلالی افزود: بیشترین دلیل افزایش قیمت میگو و ماهی در استان بوشهر وجود افراد زیادی واسطه در بازار این محصول هستند که در برابر سود سرشار، به صیاد و خریدار فراوان ظلم می کنند.

این صیاد بوشهری گفت: در حالی که بیشترین زحمت را صیادان متحمل می شوند اما به دلیل افزایش هزینه ها از جمله سوخت، تور و ادوات صید و پرداخت حق بیمه اجتماعی صیادان درصد ناچیزی سود به لنج داران می رسد.

وی بیان کرد: دلالان ماهی و میگو را با قیمت اندک در اسکله از لنج دار می خرند اما با نرخ گران به مصرف کننده می فروشند و پول های زیادی بین واسطه ها تقسیم می شود.

یک لنج دار بوشهری گفت: با توجه به مشکلات صید و صیادی، دور بودن صیدگاه ها از ساحل و طولانی بودن مسافت در رسیدن به صیدگاه ها، در آمدها پاسخگوی هزینه در این حرفه نیست.

ˈعلی غریبیˈ افزود: صید سنتی و غیر اصولی و در مواقع غیر فصل صید که بیشتر از سوی صیادان خارج استان در آب های این تان انجام می شود باعث کاهش شدید ذخایر دریا شده که باید ضمن جلوگیری مناسب و قانونی حراست های شیلات از این پدیده برخورد جدی با خاطیان و صیادان غیرقانونی انجام شود.

وی افزود: با وجود بیش از ۳۰ سال کار در دریا احساس می شود که میزان صید بشدت کاهش یافته به گونه ای که در یک سفر 10 روزه حتی میان هزینه و درآمد صیادی رابطه منطقی وجود ندارد و گاهی ضرر ده است.

وی افزود: آینده شغلی ما به دلیل صید های بی رویه، وجود آلاینده های صنعتی، خانگی و دریایی به واسطه اکتشافات شرکت های نفتی، گرانی ادوات صید و بالا بودن هزینه های جاری دستخوش تهدید است که ضروری است مسوولان برای برطرف کردن مشکلات موجود اهتمام ورزند.

عباس که خود را یزاف ˈدلال ماهی و میگوˈ معرفی کرد گفت: یزافان نقش واسطه ای بین صیادان و بازار را به عهده دارند و اصطلاح واسطه و دلالی را نمی توانیم بپذیریم.

وی افزود: شغلم را از پدر و پدربزرگم به ارث برده ام و با تامین بخشی از هزینه های صیادان و خرید ادوات صیادی برای آنها و گرفتن سودی معقول، ماهی و محصولات دریای آنها را به بازاریان و کارخانه های تولید فرآوری ماهی تحویل می دهم.

وی گفت: طبیعی است در هر شغلی امکان تخلف وجود دارد اما واسطه هایی نیز در بازار ماهی فروشان وجود دارد که حساب آنها با یزافان جدا است.

عباس افزود: ما نسبت به تامین و تهیه بخشی از نیازهای صیادان و لنج داران متعهد هستیم درحالی که واسطه ها فقط به حاشیه سود خود در بازار توجه دارند و هیچ مسوولیتی در قبال صیاد ندارند.

رییس اتحادیه صیادان استان بوشهر گفت: تعداد زیادی از صیادان به دلیل گرانی های اخیر و ناتوانی در پرداخت بدهی ها بویژه به بخش دولتی دچار ورشکستگی شده اند.

ˈ محمد کارگرˈ افزود: هم اینک ۲۵ درصد جمعیت استان بوشهر با صید و صیادی گذران زندگی می کنند و به دلیل کار سخت در دریا پس از ۱۵ سال مشکلات عدیده جسمی بر آنها عارض می شود و ناچار به هزینه های کلان درمانی برای بازیابی سلامت می شوند.

وی افزود: واردات ادوات صیادی بدون تعرفه گمرکی سبب می شود که هزینه های صیادی نیز کاهش یابد که در قیمت تمام شده محصولات دریایی از جمله ماهی و میگو تاثیرگذار است.

مدیرعامل تعاونی صیادان استان بوشهر گفت: یکی از معضلات موجود در زمینه آبزیان بویژه ماهی و میگو قاچاق آن به کشورهای حوزه خلیج فارس است.

کارگر افزود: در شروع فصل صید میگو باید به مشکلات صنفی صیادان توجه شود ضمن اینکه

اکتشافات نفت و گاز، برهم خوردن اکوسیستم های دریایی، رها شدن فاضلاب های خانگی به دریا و در نهایت تردد کشتی ها از موارد افزاینده مشکلات صیادان است.

وی گفت: یک چهارم جمعیت بوشهر به صید و صنایع تبدیلی آن اشتغال دارند که توجه به مشکلات این دست از کارگران بسیار حساس و مهم است.

کارگر افزود: هوای بسیار گرم، رطوبت بالا و کار مضاعف از جمله عوامل بروز امراض روحی ، روانی در میان صیادان است و باید شغل صیادی در دسته مشاغل سخت و زیان آور تعریف شود.

معاون صید و بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات استان بوشهر گفت: میانگین صید 10سال گذشته میگو در آبهای استان بوشهر یکهزار و500 تن است و پارسال با صید دو هزار و 420 تن میگو بهترین سال صید این گونه آبزی بوده است.

ˈعبدالحسن تنگستانی ˈ افزود: امسال نیز نسبت به صید سال گذشته با کاهش 45 درصدی رو به رو هستیم ولی در مقایسه با میانگین سال های گذشته وضعیت مشابهی داریم.

تنگستانی افزود: تاکنون که هفت روز از صید میگو در آبهای استان بوشهر می گذرد کمتر از 50 درصد میگوی صید شده از گونه اصلی استان است و این زنگ خطری برای فعالان در این بخش است.

وی گفت: کاهش میزان گونه بومی استان بیانگر این است که با اعمال صید بی رویه و غیرمجاز درطول سال مولدان میگوی ببری سبز صید شده و این گونه فرصت تکثیر و تخم ریزی نداشته است.

تنگستانی افزود: صید بی رویه، خارج از فصل، ترال، آلودگی های دریا، حضور تعداد زیادی قایق های غیرمجاز تفریحی و بدون هویت و تلاش آنان برای صید از جمله عوامل کاهش میزان ذخایر آبزیان بویژه میگو است.

وی با بیان این که میگو یک سرمایه ملی است افزود: با برنامه ریزی و مدیریت جامع باید از این سرمایه ملی محافظت کرد.

معاون صید و بنادر ماهیگیری استان بوشهر بیان کرد: همه مسوولان و متولیان صید و صیادی در تلاش هستند که با تنظیم قیمت و توجیه اقتصادی برای بهره برداران، این گونه آبزی به دست مردم برسد اما به لحاظ مشکلات یاد شده امروز با بحران ذخیره روبرو هستیم.

وی افزود: انتظار داریم موج بعدی گله های میگو وارد آبهای بوشهر شوند و صیادان بتوانند صید بهتری داشته باشند که در این صورت پیش بینی می شود قیمت میگو در بازار شکسته شود.

تنگستانی گفت: حداکثر قدرت مجاز موتور شناور در استان بوشهر 360 اسب برای لنج های صیادی و 55 اسب بخار برای قایق های صیادی است، هرچند تعداد معدودی شناور با قدرت موتور بالاتراز میزان تعیین شده وجود دارند که مربوط به قبل از تصویب این آیین نامه است.

مدیرکل شیلات استان بوشهرگفت: تغییرات محیط زیست، آلودگی ناشی از اکتشافات نفتی و صید غیرمجاز باعث کاهش میزان ذخایر میگو در دریا شده است.

ˈحسین بهمنیاری ˈ افزود: صید غیرمجاز به وسیله صیادان متخلف در فصل های ممنوع و استفاده از روش های صید مخرب از بین بردن لاروها و بچه میگوها را به دنبال دارد و همین امر به مرور زمان باعث کاهش میزان ذخایر میگو شده است.

وی گفت: صیادان استان بوشهر هنوز از روش های صیدی که در دنیا منسوخ شده همانند استفاده از تور رکسی و تورهای منافیلومنت استفاده می کنند.

بهمنیاری افزود: شمار نیروهای حفاظت منابع آبزیان نیز در استان بوشهر به دلیل بازنشستگی کم و همین تعداد نیرو نیز از نظر ابزارآلات لازم مانند کشتی، قایق و لنج تندرو با کمبود روبرو هستند.

مدیرکل شیلات استان بوشهر گفت: صیادان متخلفی که اقدام به صید غیرمجاز می کنند و به دادگاه معرفی می شوند و نوع مجازاتشان به حدی نیست که برای کاهش صید غیرمجاز تاثیر گذار شود.

وی با اشاره به قیمت 180تا 200 هزار ریالی هر کیلوگرم میگو در بازار بوشهر گفت: گرانی هزینه ها، قیمت گازوییل، ادوات صید و سایر هزینه های صید باعث شده که امسال قیمت میگو نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشد.

بهمنیاری گفت: صید میگو از هفتم و هشتم مردادماه جاری برای قایق ها و 9 مرداد ماه نیز برای سایر شناورهای دارای مجوز صید آزاد شد و یکهزار قایق و500 لنج به دریا رفتند ولی در این چند روز صید میگو نسبت به مدت مشابه سال قبل 45 درصد کاهش نشان می دهد.

وی گفت: انتظار می رفت با بازگشت لنج ها از دریا قیمت میگو افت کند ولی به دلیل تبلیغات نامناسب، مردم برای خرید میگو به اسکله ها هجوم آوردند و همین امر باعث شد قیمت میگو همچنان بالا باشد.

مدیرکل شیلات استان بوشهر افزود: پیش بینی می شود در روزهای آینده وضعیت صید میگو بهتر شود ضمن اینکه صید میگو امسال بیشتر در عمق 20 تا 30 متر آبهای جنوب استان بوشهر در منطقه مطاف و آبهای دیر انجام می شود
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی

دیدگاه خود را بیان کنید