نسل کشی آبزیان در «نم رود» /گ

چهار‌شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۶  ۰ نظر   ۱۰۲ بازدید
نسل کشی آبزیان در «نم رود»

صید غیر مجاز آبزیان در سد «نم رود» خطر انقراض برخی از گونه های ماهی در این سد را افزایش داده است.

صیادان غیر مجاز ماهی یکی از معضلات زیست محیطی در کشور هستند و دام آن ها در پهنای دریاچه ها، رودها و هرجایی که ماهی برای صید باشد، گستردانده شده است.

این صید، اما در جایی مثل سد «نم رود» بیشتر اثرات منفی داشته و خودنمایی می کند.

سد «نم رود» ، سدی مخزنی، روی روخانه «حبله رود» در حوزه سرزمینی استان تهران و شهرستان فیروزکوه روستای «سُله‌بن» است، که عملیات احداث آن از سال ۱۳۸۴ آغاز شد.


فاصله چند ساعته تا تهران صید غیرمجاز را ساده کرده است

حجم ۱۳۹ میلیون متر مکعبی این سد، سبب شده تا زمینه ای مناسب برای پرورش آبزیان باشد و طبق گفته برخی از کارشناسان، ماهی قزل آلا، سفید رودخانه ای و زرد پر در این سد مشاهده می شود.

کافی است در وب «صید ماهی در تهران» را جستجو کنید تا با حجم تبلیغات سودجویانی مواجه شوید که برای کسب درآمد بیشتر، گردشگران را با وعده صید ماهی، آن هم زیر گوش پایتخت جذب کرده و به «نم رود» می برند.

یکی از گردشگران، دوستدار محیط زیست، در خصوص صید بی رویه ماهی در این سد، گفت: تقریبا نیمی از افرادی که در اطراف این سد و نیز منابع پایین دستی آب آن چادر زده اند، با خود چوب و تور برای صید ماهی آورده اند، در حالی که صید ماهی، آن هم در این محل، می تواند به از بین رفتن نسل آن ها منجر شود.

محمد اسلامی، که با خانواده اش، از صبح کنار این سد، مستقر شده و تفریح می کردند، ادامه داد: نباید با برخی سودجویی ها، صدمات جبران ناپذیر به محیط زیست وارد کنیم، این سد و مناظر اطراف آن، آن قدر زیبا است، که می تواند به تنهایی انگیزه سفر به این طبیعت بکر باشد و نیازی به صید ماهی نیست.

وی اضافه کرد: وجود فاصله چند ساعته تا تهران و آب و هوای مناسب، سبب شده که جمعیت چندین میلیونی پایتخت، برای تفریح این منطقه را انتخاب کنند، از طرفی، برخی افراد یز از استان های سمنان و نیز مازندران برای تفریح به «نم رود» می آیند، آب و هوای خنک و لذت بخشی دارد، اما متاسفانه برخی از گردشگران، ماهی گیری می کنند و تعداد صید آن ها کم، هم نیست.

برخی ها مجوز صید دارند

یک کارشناس محلی محیط زیست، اظهار داشت: برخی افراد در تاریخ های خاصی مجوز صید ماهی دریافت می کنند، که مبلغ اخذ مجوز حدود ۱۵ هزار تومان برای صید ۴ الی ۵ ماهی و وزن در مجموع ۲ کیلوگرم، آن هم با «لنسر» (چوب و چرخ ماهی گیری) است.

وی اضافه کرد: متاسفانه گاه پیش می آید، که این افراد بیش از میزان مجاز صید می کنند و این مقدار صید اضافی، غیرمجاز است و در صورت مشاهده توسط محیط بانان، تعداد صید اضافی آن ها پس گرفته شده و جریمه خواهند شد.

بنا به گفته این کارشناس، برخی دیگر نیز از تور و دام برای صید حجم زیادی از ماهی ها استفاده می کنند، که این اقدام به طور کلی غیر مجاز و ممنوع است.

وی گفت: حتی افرادی که مجوز صید ماهی دارند نیز حق استفاده از تور و یا دام را ندارند، به طور کلی استفاده از تور در این منطقه غیر مجاز است.

معمولا بعد از ۲ روز ۳۰ ماهی در هر تور صید می شوند

این کارشناس، روش سوم صید غیرمجاز را از طریق گردشگرانی دانست که اصولا، مجوزی ندارد و افزود: نسل ماهی «زرد پر» در این سد به دلیل حجم صید غیرمجاز در حال انقراض است.

یکی از محیط بانان شهر ارجمند، در این خصوص گفت: همکاران من به طور دائم در حال گشت زنی در اطراف این سد هستند و از طرفی نیروهای مردمی را نیز فعال کردیم، که به محض مشاهده صید در این منطقه به ما اعلام کرده و سریع اقدام می شود.

وی افزود: متاسفانه یکی از روش های بی رحمانه صید در این منطقه تور انداختن است، به طوری که در این روش، تورهایی که از نخ نازک ساخته شده اند، درون آب مستقر می کنند و خود از محل دور می شوند و ۲ روز بعد باز می گردند، معمولا در تورها حدود ۳۰ عدد ماهی گرفتار می شوند.

این محیط بان اظهار داشت: مشاهده تور و تشخیص و کشف آن بسیار سخت است، چرا که نخ های نازک آن درون آب هستند و سر آن بیرون آب قرار داشته و استتار می شود و یک سنگ روی آن می گذارند که به درون آب نلغزد، اما در بسیاری مواقع این تورها توسط محیط بانان کشف می شود.

به هرحال، نقش برداشت بی رویه از آبزیان این سد، نگرانی هایی برای انقراض نسل ماهی ها به عنوان یکی از زیبایی های سد و جذابیت های گردشگری در پی دارد، تا جایی که اگر به همین طریق صید مجاز و غیرمجاز را ادامه دهیم، شاید فرزندان ما از وجود ماهی در «نم رود» به عنوان خاطراتی از زبان پدر یاد کنند.

منبع : مهر

دیدگاه خود را بیان کنید